Socio-ekonomické příčiny přestěhování migrantů do ČR za posledních 25 let - Shalkova, Anastasia; Cséfalvaiová, Kornélia; Šimková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce se zabývá socioekonomickými příčinami imigrace do České republiky za posledních 25 let. Cílem je prozkoumat problematiku vlivu různých příčin na chování imigrantů a odpovědět na otázku, zda je možné ovlivňovat, popřípadě řídit migraci. První část práce je věnovaná pojmu migrace, jejím typům a příčinám ovlivňujícím migraci, také ukazatelům, které se používají při jejích výpočtech. V následující části je představeno všeobecné třídění příčin přestěhování na ekonomické a neekonomické. Neekonomické se dá dále roztřídit na příčiny demografické, politické, přírodní a kulturní. V této kapitole je popsaná historie migrace v Evropě a současné problémy, které se týkají celé Evropské unie, hlavně problému azylantů v Evropě. Poslední kapitola je věnovaná příčinám imigrace v České republice, které jsou roztříděné v závislosti na účelu přestěhování cizinců. V kapitole jsou prozkoumané některé zásahy vládních institucí na migraci v ČR, vývoj imigrace podle státního občanství cizinců na území a jiných charakteristik, rovněž je představena migrační projekce v letech 2009 a 2013 a porovnání prognóz s reálným vývojem. Ze závěru práce vyplývá, že vládní instituce mohou imigraci ovlivňovat spíše krátkodobě, pomocí legislativních opatření a projektů podporujících cizince. Pokud stát zasahuje do migrace, měl by počítat s tím, že to může mít i negativní následky.
Vedoucí práce: Kornélia Cséfalvaiová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses