Statistická analýza závislosti časových řad kriminality a nezaměstnanosti v České republice - Vavrečková, Klára (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou měsíčních časových řad šesti vybraných ukazatelů kriminality ve vztahu k časové řadě podílu nezaměstnaných osob v České republice v letech 2005–2015, tento interval je zvolen s ohledem na dostupnost a srovnatelnost dat. Východiskem pro nalezení vztahu mezi sledovanými řadami (násilné kriminality, mravnostní kriminality, krádeží prostých, krádeží vloupáním, majetkové kriminality, obecné kriminality a podílem nezaměstnaných osob) poslouží modely vícerozměrné analýzy časových řad, konkrétně jednorovnicové regresní modely. Postupně jsou provedeny všechny nezbytné analytické úkony, které vedou k zjištěním kointegračních vztahů mezi řadami. Výsledky této diplomové práce mohou být nápomocné jednak odborníkům na kriminalitu, ale také širší veřejnosti.