Statistická analýza závislosti časových řad kriminality a nezaměstnanosti v České republice - Vavrečková, Klára; Arltová, Markéta, 1970-; Blatná, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou měsíčních časových řad šesti vybraných ukazatelů kriminality ve vztahu k časové řadě podílu nezaměstnaných osob v České republice v letech 2005–2015, tento interval je zvolen s ohledem na dostupnost a srovnatelnost dat. Východiskem pro nalezení vztahu mezi sledovanými řadami (násilné kriminality, mravnostní kriminality, krádeží prostých, krádeží vloupáním, majetkové kriminality, obecné kriminality a podílem nezaměstnaných osob) poslouží modely vícerozměrné analýzy časových řad, konkrétně jednorovnicové regresní modely. Postupně jsou provedeny všechny nezbytné analytické úkony, které vedou k zjištěním kointegračních vztahů mezi řadami. Výsledky této diplomové práce mohou být nápomocné jednak odborníkům na kriminalitu, ale také širší veřejnosti.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses