Sekuritizace aktiv jako metoda snížení kreditního rizika bank - Kalousová, Gabriela (2018)
Diplomová práce „Sekuritizace aktiv jako metoda snížení kreditního rizika bank“ čtenáře postupně provází čtyřmi hlavními kapitolami práce. První část je zaměřena na kreditní riziko, jeho definici, charakteristiku související regulace a analýzu možností jeho snížení, z nichž jednou je právě využití procesu sekuritizace. Té se podrobně věnuje kapitola druhá, ve které se čtenář blíže seznamuje s celým procesem od původního výběru podkladových aktiv až po konečnou emisi cenných papírů v jednotlivých tranších. Kapitola dále popisuje roli jednotlivých účastníků procesu s důrazem na účelové finanční společnosti a ratingové agentury, jež sehrály velmi významnou roli v rámci globální finanční krize z roku 2007/2008, které se věnuje navazující část práce. Práce se zaměřuje na analýzu českého trhu v této oblasti a na základě jejích výsledků vysvětluje, z jakého důvodu není sekuritizace na našem území velmi využívaným nástrojem, a posuzuje, zda je český trh pro tento instrument právně a ekonomicky uzpůsoben. Tomu se věnuje poslední kapitola diplomové práce s názvem Sekuritizace v současnosti.