Analýza konvergence regionů Visegrádské skupiny pomocí vícerozměrných statistických metod - Sirota, Alex; Vltavská, Kristýna; Šimková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním základních makroekonomických ukazatelů, mezi které nesporně patří hrubý domácí produkt, inflace a nezaměstnanost. Zkoumání těchto ukazatelů probíhá v zemích Visegrádské skupiny, a to konkrétně na úrovni regionů NUTS 2. U jednotlivých ukazatelů je zpočátku položen teoretický základ jejich vzniku, způsobu získávání dat a jejich interpretace. U každého ukazatele je následně provedeno zkoumání jeho vývoje v čase a u HDP a nezaměstnanosti je provedena shluková analýza. Shluková analýza u nezaměstnanosti bude členěna i dle pohlaví. Veškeré výsledky jsou pro lepší názornost prezentovány formou tabulky či grafu a výsledky shlukové analýzy jsou zaneseny do mapky státu Visegrádské skupiny.
Vedoucí práce: Kristýna Vltavská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses