Óptimalizace rozvrhu pro základní školu - Cibíková, Simona (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou rozvrhu pro základní školu. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část diplomové práce je věnována vysvětlení základních pojmů lineárního programování. Dále popisuje celočíselné programování, konkrétně metodu řezných nadrovin a metodu větvení a mezí. Je vysvětlena výpočetní složitost rozhodovacích úloh a popsány programy pro tvorbu rozvrhů používané v České republice. Druhá část se zabývá vytvořením rozvrhu pro základní školu. Jedná se o menší školu v obci Lány ve Středočeském kraji. Nejdříve jsou popsána potřebná data a poté vytvořen a vysvětlen matematický model pro řešení daného problému. V závěru jsou v příloze uvedeny rozvrhy pro jednotlivé třídy základní školy.