Využívání alternativních úvazků na trhu práce rodičů s dětmi v mezinárodním srovnání - Zahrádková, Dita; Nývlt, Ondřej; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem práce je provést analýzu využívání alternativních pracovních úvazků v České republice v porovnání s Nizozemskem a Švédskem a nalezení vztahu mezi těmito úvazky a plodností pomocí shlukové analýzy napříč členskými státy Evropské unie. Teoretická část se zabývá genderovými přístupy k harmonizaci práce a rodiny z hlediska dělby práce v péči o rodinu a podle postavení žen a mužů na pracovním trhu. Jsou zde také popsány jednotlivé formy alternativních úvazků, jejich výhody, nevýhody a právní úprava ve vybraných státech. Praktická část se zaměřuje na analýzu využití těchto úvazků, a to z obecného hlediska, podle složení domácnosti, věku nejmladšího dítěte a počtu dětí v domácnosti. Dále je zde provedena shluková analýza a zhodnocen vztah mezi alternativními pracovními úvazky a dvěma ukazateli plodnosti – úhrnnou plodností a konečnou plodností dané generace.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses