Význam neziskových organizací z oblasti sociálních služeb pro lokální rozvoj vybraných obcí v Karlovarském kraji - Gruberová, Veronika (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou sociální ekonomiky a neziskového sektoru v kontextu jeho role v lokálním rozvoji. Centrem zájmu jsou nestátní neziskové organizace věnující se oblasti sociálních služeb. U vybraných měst je za pomoci dotazníkového šetření identifikováno, jak funguje jejich spolupráce s neziskovými organizacemi. Podobné šetření je provedeno u samotných organizací působících v regionu. Ze závěrů práce vyplývá, že neziskové organizace pozitivně přispívají k lokálnímu rozvoji města a jsou jeho neodmyslitelnou součástí, přičemž dokáží vnést do společných projektů nové přístupy. Práce dále představuje konkrétní projekt, založený na spolupráci města a neziskových organizací a přináší doporučení a návrhy opatření, jak do příště zvýšit a lépe měřit jeho efektivnost.