První pozemková reforma a legislativní úprava majetkového vyrovnání s církvemi - Nováková, Lada (2018)
Problematika církevních restitucí je vzhledem ke změně vlastnických vztahů mezi státem a církvemi a k finančnímu zatížení státního rozpočtu do budoucna velmi aktuální. Diplomová práce se věnuje zákonodárství, které upravovalo majetkové vztahy mezi státem a církvemi v minulosti. Podrobněji se zaměřuje na legislativu první pozemkové reformy a zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, které vedly k rozsáhlé intervenci do vlastnictví půdy. V poslední kapitole dochází ke komparaci obou koncepcí s cílem zjistit, zda není v rozporu úprava církevních restitucí se smyslem úpravy pozemkové reformy po roce 1918. Z porovnání vyplývá, že existuje nesoulad mezi současnou koncepcí a koncepcí prvorepublikové reformy.