První pozemková reforma a legislativní úprava majetkového vyrovnání s církvemi - Nováková, Lada; Kuba, Jaroslav; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Problematika církevních restitucí je vzhledem ke změně vlastnických vztahů mezi státem a církvemi a k finančnímu zatížení státního rozpočtu do budoucna velmi aktuální. Diplomová práce se věnuje zákonodárství, které upravovalo majetkové vztahy mezi státem a církvemi v minulosti. Podrobněji se zaměřuje na legislativu první pozemkové reformy a zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, které vedly k rozsáhlé intervenci do vlastnictví půdy. V poslední kapitole dochází ke komparaci obou koncepcí s cílem zjistit, zda není v rozporu úprava církevních restitucí se smyslem úpravy pozemkové reformy po roce 1918. Z porovnání vyplývá, že existuje nesoulad mezi současnou koncepcí a koncepcí prvorepublikové reformy.
Vedoucí práce: Jaroslav Kuba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses