Srovnání vývoje migrace Rusů do Karlovarského kraje a Hlavního města Prahy v letech 1993-2016 - Jirečková, Anežka (2018)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení a srovnání vývoje migrace Rusů do Hlavního města Prahy a Karlovarského kraje v letech 1993–2016 a následné začlenění těchto migrantů na český pracovní trh. Teoretická část bakalářské práce se bude především zabývat souvislostmi mezi migrací a ekonomií a mezi migrací a regionálním vývojem. Dále je zaměřena na teoretická východiska a vývoj české legislativy v oblasti migrace. Praktická část se bude zabývat analýzou kvantitativních dat spojených s ruskými migranty a jejich ekonomickou činností. Emigrační pohyb z Ruska se odehrával na území České republiky již po skončení 1. světové války, kdy byla založena tzv. ruská akce, ale migrace Rusů probíhá i nadále s předpokladem, že tento trend bude přetrvávat. Téma migrace má ve vysílající i přijímací zemi ekonomické, politické a sociální dopady. Často se v přijímací zemi nahlíží na migranty skepticky a s pohledem beroucí místním obyvatelům práci.