Cizinci v České republice po roce 1990 - Zielińská, Erika; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fabiánová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce si klade za cíl zhodnotit a analyzovat dostupné údaje o cizincích v České republice po roce 1990. Dalším cílem je provést shlukovou analýzu za účelem zjištění podobností krajů ČR podle vybraných ukazatelů za rok 2015. Analýza je provedena na základě dat získaných od Českého statistického úřadu, Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva vnitra.Pomocí analýzy dat od Českého statistického úřadu bylo zjištěno, že počet cizinců v jednotlivých krajích ČR po roce 1990 až do současnosti rostl, avšak ne ve stejném tempu. Nejvíce cizinců se nachází v Praze, dále pak ve Středočeském, Jihomoravském a Ústeckém kraji, a to za celé sledované období. Nejvyšší průměrnou hrubou měsíční mzdu v ČR dostávají Slováci, a naopak nejnižší Ukrajinci. Z výsledků shlukové analýzy vyplývá, že socio-ekonomické a demografické chování cizinců napříč všemi kraji ČR není zcela homogenní a Praha netvoří samostatný shluk, tak jak je vytvořen u osob s českým občanstvím. Podobnosti ve zmíněném chování mezi cizinci a Čechy lze částečně nalézt v Královéhradeckém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském kraji a v kraji Vysočina. V těchto krajích žijí nejstarší cizinci i Češi, dále je zde nízká míra potratovosti cizinek a Češek a průměrná míra zaměstnanosti obou populací. Další podobnosti mezi oběma populacemi jsou v Libereckém a Ústeckém kraji, a to v nejvyšší průměrné míře potratovosti, v nejmenší průměrné míře zaměstnanosti a v nízkém počtu předškoláků.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses