Analýza efektivnosti systému sociálních transferů na příjmovou chudobu v České republice v letech 2005 – 2017 - Urbancová, Lucie (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou efektivnosti sociálních transferů na příjmovou chudobu v České republice v letech 2005–2016. Chudoba je jedním z nejvíce diskutovaných témat již celou řadu let. Vyspělé státy se snaží s chudobou bojovat pomocí různých sociálních pobídek, nejčastěji prostřednictvím redistribuce sociálních dávek. Hlavním cílem práce je analyzovat efektivnost sociálních transferů na příjmovou chudobu v České republice a zjistit, v jaké míře je prostřednictvím sociálních dávek chudoba eliminována. Efektivnost sociálních transferů je zjišťována pomocí efektu redukce chudoby, která se vypočítá jako poměr míry chudoby před a po transferech. Výsledky jsou porovnány v čase a ve vybraných sociálních skupinách. Dále je zhodnoceno, zdali sociální transfery míří na nejvíce ohrožené skupiny osob a domácností. Závěry z kvantitativní analýzy by mohly být předmětem při úvahách o úpravě výše a distribuce jednotlivých typů dávek.