Daňová autonómia obcí v Českej republike, Poľsku a na Slovensku - Dreveňáková, Marianna (2018)
Cieľom diplomovej práce Daňová autonómia obcí v Českej republike, Poľsku a na Slovensku bola analýza a následná komparácia súčasného stavu daňovej autonómieobcí Českej republiky, Slovenskej republiky a Poľska podľa metodík OECD.Práca je členená na 3 kapitoly. Obsahuje 4 obrázky, 18 tabuliek a 3 prílohy.V prvej kapitole je popísaná fiškálna autonómia miestnych samospráv podľarôznych autorov - OECD, Kearney index decentralizácie, Rozhodovací prístup aMetóda merania miestnej autonómie podľa Eleny Cigu a Florina Oprea. V druhejkapitole je zdôvodnený význam analýzy príjmovej štruktúry obcí pre analýzu daňovejautonómie obcí. Následne je prevedená analýza príjmovej štruktúry a daňovejautonómie všetkých troch sledovaných krajín. V poslednej kapitole je porovnaná zistenáúroveň daňovej autonómie obcí sledovaných štátov medzi sebou.Na základe prevedenej analýzy a komparácie sme zistili, že obce Slovenskejrepubliky majú najvyššiu daňovú autonómiu z troch sledovaných krajín. Majú najviacmožností ako ovplyvňovať svoje príjmy, a tak možnosť lepšie hospodáriť s financiami, ktorémajú k dispozícii. Najnižšiu úroveň daňovej autonómie obcí vykázalo Poľsko. Napriek tomu, žepríjmy z miestnych daní tvoria na celkových daňových príjmoch v Poľsku najväčší podielzo všetkých sledovaných krajín, obce majú nízku možnosť ovplyvňovať ich veľkosť.