Komparace příjmové nerovnosti mezi Českou republikou a Polskem v letech 1993 – 2016 - Hataš, Dominik; Kozák, Jan, 1990-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá analýzou příjmové nerovnosti České republiky a Polska v letech 1993 - 2016. Teoretická část práce je především zaměřena na historický vývoj obou zemí ve 20. století s důrazem na období transformace ekonomiky a následné evropské integrace. Dále uvádí několik ukazatelů, podle kterých se analyzuje příjmová nerovnost v dané zemi. Součástí práce je analýza dvou klíčových faktorů, jež mají vliv na velikost příjmové nerovnosti. Příjmová nerovnost je zkoumána pomocí Giniho indexu v letech 1993 – 2016 a indexu S80/S20 v letech 2007 – 2016. Hlavním přínosem analýzy dostupných dat je zjištění, že nezaměstnanost neměla ve zkoumaných zemích prokazatelný vliv na výši Giniho koeficientu, naopak podíl populace s terciárním vzděláním má negativní vliv na Giniho koeficient, tedy na příjmovou nerovnost.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses