Reálné experimenty rozšířené hry vězňovo dilema - Baloun, Daniel (2018)
V teorii her je popsána hra vězňovo dilema, ve které se hráči rozhodují, zda budou proti ostatním hráčům vypovídat. Přesto, že se hráčům vyplatí, aby proti sobě nevypovídali, stejně vypovídat budou. V reálném životě se ovšem setkáváme více se situacemi, kdy se lidé potkávají opakovaně. Navíc mnohdy spolu nevyjednávají pouze jednotlivci, ale rovnou celé skupiny. Cílem této diplomové práce je navrhnout experiment, který simuluje tyto reálné situace. Experiment se realizoval třikrát. Zajistil jsem vše včetně zázemí, sehnání účastníků a jejich motivování odměnou. Před experimentem byly formulovány předpoklady, jak by se mohli hráči a skupiny hráčů chovat v průběhu hry a tyto předpoklady se po provedených experimentech analyzovaly. Ukázalo se, že hráči se nechovají zcela racionálně a v některých případech se chovají dokonce tak, že se jim to nevyplatí, protože u nich převládnou emoce nad racionalitou. Většina skupin nedosáhla v experimentech ani na část výhry.