Omezená racionalita subjektů a její vliv na ekonomický vývoj - Marešová, Nicole; Šíma, Ondřej; Szabo, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce je zaměřena na předpoklad racionality subjektů v ekonomické teorii. Tento předpoklad je nejdříve popsán v historickém kontextu z pohledu jednotlivých ekonomických škol. Dále se práce zaměřuje na pojetí racionality z širšího pohledu a vytyčuje důležitá pojetí racionality i mimo ekonomii. Po části věnované deskripci různých způsobů chování, která nepodporují předpoklad racionality, se pozornost zaměřuje na vliv (i)racionálního chování na ekonomický vývoj. Na identifikaci jednotlivých způsobů chování je pohlíženo jak z pohledu jednotlivce, tak z globálního úhlu pohledu. Na finanční krizi eskalující v roce 2008 jsou přiblíženy ty psychologické faktory, které měly vliv na rozvoj této krize. Ačkoli na tyto činitele nebyl dáván přílišný důraz, tak se ukázalo, že zmiňované faktory (resp. přístupy behaviorální ekonomie obecně) je třeba zahrnout do ekonomické teorie a analýzy.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses