Význam mezinárodní likvidity v otázkách dostupnosti zdrojů likvidity a podmínek financování bank - Adámková, Michaela (2018)
Diplomová práce se zaobírá aktuálně rezonující tématikou mezinárodní likvidity, na kterou je nahlíženo jako na efektivní způsob financování bankovního systému prostřednictvím možnosti získání likvidních zdrojů. Rozmach přeshraničního působení a propojených trhů je však spojován s růstem rizik navádějící k obezřetnosti, obzvláště v situaci zamrznutého trhu. Práce se zaměřuje na bližší specifikaci financování bankovního sektoru a charakteristiku rizika likvidity bank, která vyústí v rozpor mezi financováním prostřednictvím domácích a zahraničních zdrojů. Cílem práce je provést komplexní komparaci těchto dvou rozdílných systémů a zhodnotit efektivnost hospodaření obchodních bank na základě provedené empirické analýzy. V praktické části jsou data demonstrována na jednom zástupci bankovního trhu potýkající se s nedostatkem likvidity, oblasti španělského bankovního systému, a datech za Českou republiku, pro kterou je typický převis nabídky likvidity nad její poptávkou.