Metody generování pseudonáhodných čísel a možnosti testování náhodnosti generovaných sekvencí - Košina, Martin (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou generování náhodných čísel, která se využívají zejména v rámci simulací. Je vysvětlen rozdíl mezi generátory skutečně náhodných a pseudonáhodných čísel včetně popisu vybraných metod. Nedílnou součástí generování náhodných čísel je ověřování vlastností, které by taková řada měla mít, abychom ji mohli považovat za náhodnou. Jsou tedy popsány vybrané možnosti testování těchto vlastností a jejich použití. Celá práce je zaměřena na pseudonáhodná čísla, a proto jsou v rámci praktické části generována s využitím softwaru R včetně ověřování jejich náhodnosti pomocí uvedených testů. Práce shrnuje a popisuje základní informace problematiky generování náhodných čísel a v R názorně demonstruje práci s generátory pseudonáhodných čísel.