Metody generování pseudonáhodných čísel a možnosti testování náhodnosti generovaných sekvencí - Košina, Martin; Bašta, Milan; Malá, Ivana, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou generování náhodných čísel, která se využívají zejména v rámci simulací. Je vysvětlen rozdíl mezi generátory skutečně náhodných a pseudonáhodných čísel včetně popisu vybraných metod. Nedílnou součástí generování náhodných čísel je ověřování vlastností, které by taková řada měla mít, abychom ji mohli považovat za náhodnou. Jsou tedy popsány vybrané možnosti testování těchto vlastností a jejich použití. Celá práce je zaměřena na pseudonáhodná čísla, a proto jsou v rámci praktické části generována s využitím softwaru R včetně ověřování jejich náhodnosti pomocí uvedených testů. Práce shrnuje a popisuje základní informace problematiky generování náhodných čísel a v R názorně demonstruje práci s generátory pseudonáhodných čísel.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses