Analýza systémů elektronické evidence tržeb - Jiroutová, Simona (2018)
Obsahem diplomové práce „Analýza systémů elektronické evidence tržeb“ je popsání zavedení elektronické evidence tržeb v České republice a její systém, zavedení účtenkové loterie, sankce za nedodržení povinností a speciální úprava v oblasti neziskových organizací. V druhé kapitole je pak popsán systém evidence tržeb ve vybraných státech Evropské unie, kterými jsou Chorvatsko, Slovensko a Maďarsko. U těchto států byla provedena analýza, jaký dopad mělo zavedení sledování tržeb na vývoj šedé ekonomiky, inkasa daně z přidané hodnoty, inkasa daní z příjmů a na daňovou mezeru DPH. Poslední kapitola shrnuje obecně pojem daňové mezery DPH, jaké faktory ji ovlivňují a jak se dá zmenšit a také vývoj výše daňové mezery DPH v České republice.