Mezinárodní zdanění zaměstnanců - Kollárová, Bibiana (2018)
Diplomová práce se zabývá zdaněním závislé činnosti ve Švýcarsku a České republice. Na modelových příkladech srovnává daňové zatížení svobodného bezdětného poplatníka a rodinu se dvěma dětmi ve Švýcarsku a České republice. Pomocí příkladu se ověří hypotéza, zda daňové zatížení rodiny se dvěma dětmi a svobodného poplatníka je ve Švýcarsku menší jako v České republice. Stanovená hypotéza je založená na statistikách OECD. Za Švýcarsko jsou vybrané dva zástupce kantonů, protože se odlišují v daňových zákonech, zejména sazbách. Důraz je kladen na odlišný výpočet daně, uplatnění odpočtu, slev na dani, sazeb, ale i společném zdanění manželů.