Efektivnost volebních kampaní vzhledem k volebnímu výsledku - Bárta, David; Dlouhý, Martin, 1970-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou volebních kampaní a volebních výsledků v krajských volbách 2016. Použitá data pochází z volebních výsledků, které kompletuje Český statistický úřad, a z transparentních účtů politických stran. V práci je použit Banzhafův index a Shapley-Shubikův index pro zhodnocení výsledků koaličního jednání v krajích a schopnosti stran a hnutí využít svého volebního zisku k prosazování svého politického programu. Pro analýzu volebních kampaní jsou finanční investice politických stran rozděleny do několika kategorií. Jednotlivá rozdělení jsou srovnána a následně je nastíněn model, jak by politická strana měla vést volební kampaň. V poslední části se autor věnuje sjednocení předcházejících zjištění do analýzy investic nutných pro dosažení dobrého volebního výsledku v krajských volbách.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses