Zavedení EET a dopad do účetnictví podnikatele - Čítková, Monika (2018)
Tato diplomová práce se zabývá povinnostmi podnikatele v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb a jejími dopady do účetnictví podnikatele. Práce popisuje jednotlivé kroky, kterými musí podnikatel projít, aby byl zaveden do systému správce daně a mohl řádně evidovat tržby podle zákona. Práce se mimo jiné zaměřuje na podnikatelské prostředí právnické osoby podnikající ve stravovacích službách před zavedením elektronické evidence tržeb a po zavedení elektronické evidence tržeb a shrnuje náklady a výnosy z jejího zavedení. Cílem práce je poukázat na to, jakým způsobem drobní podnikatelé běžně manipulují s výsledkem hospodaření prostřednictvím krácení tržeb, výplat mezd na černo a dalších praktik a jak tyto praktiky elektronická evidence tržeb ovlivní. V závěru jsou rozebrány některé další problémy vzniklé zavedením elektronické evidence tržeb, které zatěžují daňové poplatníky.