Daňové příjmy obcí v době hospodářské krize - Vejškrabová, Klára (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rozpočtů 10 vybraných obcí. Data za roky 2001 až 2016 byla získávána z databáze ARIS a z Monitoru státní pokladny. První kapitola vymezuje základní pojmy příjmy obcí a daňové příjmy obcí, zabývá se podstatou nároku obcí na daňové příjmy a strategiemi uplatňovanými proti negativnímu dopadu hospodářské krize. V následující části práce je detailně analyzována vybraná obec Trmice a její rozpočet za období 2001 až 2016. Třetí kapitola představuje navržené indikátory, na základě kterých bude možné potvrdit či vyvrátit negativní vliv hospodářské krize na vybrané obce. Následně jsou vybrané indikátory aplikovány na 9 vybraných obcí z Ústeckého kraje. Indikátor týkající se daňových příjmů je aplikován na každou jednotlivou obec zvlášť, v případě ostatních indikátorů je provedeno souhrnné porovnání dat a zjištění jejich průměrné hodnoty.