Účetní aspekty financování a hospodaření českých vysokých škol - Andrle, Jan (2018)
Diplomová práce se zabývá specifiky financování a účetním vykazováním veřejných vysokých škol v České republice. Základní struktura práce je tvořena pěti kapitolami, z nichž čtyři jsou věnovány teoretickým aspektům zvoleného tématu a poslední kapitola je už zcela praktického rázu. Teoretická část je z počátku věnována obecně neziskovému sektoru, následuje kapitola o vysokých školách, jejich financování, a nakonec kapitola uvádějící základní povinnosti veřejných vysokých škol v oblasti finančního vykazování. Na kapitolu o vykazování plynule navazuje analytická část rozborem sestavování střednědobého výhledu rozpočtu – nové povinnosti veřejných vysokých škol od roku 2017. V diplomové práci jsou uvedeny struktury střednědobých výhledů rozpočtu, které byly použity veřejnými vysokými školami. V poslední části této práce jsou analyzovány průměrné hrubé mzdy v rozdělení dle pracovních pozic napříč všemi veřejnými vysokými školami v České republice.