Efekty kvantitatívneho uvoľňovania v USA, Japonsku, Eurozóne a Veľkej Británii - Morong, Martin (2018)
Diplomová práca sa zaoberá neštandardnou monetárnou politikou v podobe tzv. kvantitatívneho uvoľňovania. Teoretická časť práce popisuje procesy akými prebieha štandardná monetárna politika ,a to od riadenia krátkodobých (O/N) sadzieb nasledovaných radom prispôsobení, ktoré majú obvykle vplyv na reálnu ekonomiku. Práca vysvetľuje prečo v špecifických situáciach došlo k zamrznutiu tohto mechanizmu v ekonomikách Japonska, USA, Veľkej Británie a Eurozóny. Praktická časť práce rozpracováva akými spôsobmi sa neštandardná monetárna politika v uvedených ekonomikách realizovala. Na kvantifikáciu týchto efektov je v práci využívané ekonometrické modelovanie prostredníctvom ARDL modelu, ktorý skúma dopady kvantitatívneho uvoľňovania na index spotrebiteľských cien, menové agregáty, akciový index, výnos vládnych dlhopisov a nezamestnanosť v jednotlivých ekonomikách.