Rovná daň - ano či ne? : - Papáčková, Hana (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou dopadu rovného a progresivního zdanění na jedince z pohledu jeho čistých příjmů. V první kapitole práce popisuje historické etapy daňových reforem v České republice a podrobný postup zdanění jedince z pohledu daně z příjmů fyzických osob. V další části textu práce charakterizuje koncept rovné daně, kterou proslavili E. Hall a A. Rabusha, a ukazatele pro měření progresivity, které využíváme v praktické části pro analýzu dopadu progresivního a rovného zdanění na jedince. Pro tuto analýzu jsou zde využity algoritmy pro výpočet čisté mzdy ve sledovaných obdobích, a to v letech 2006 a 2017 na modelových skupinách, kdy bylo zjištěno, že z pohledu čistých příjmů je pro jedince výhodnější rovné zdanění.