Rovná daň - ano či ne? - Papáčková, Hana; Stavjaňová, Jana; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou dopadu rovného a progresivního zdanění na jedince z pohledu jeho čistých příjmů. V první kapitole práce popisuje historické etapy daňových reforem v České republice a podrobný postup zdanění jedince z pohledu daně z příjmů fyzických osob. V další části textu práce charakterizuje koncept rovné daně, kterou proslavili E. Hall a A. Rabusha, a ukazatele pro měření progresivity, které využíváme v praktické části pro analýzu dopadu progresivního a rovného zdanění na jedince. Pro tuto analýzu jsou zde využity algoritmy pro výpočet čisté mzdy ve sledovaných obdobích, a to v letech 2006 a 2017 na modelových skupinách, kdy bylo zjištěno, že z pohledu čistých příjmů je pro jedince výhodnější rovné zdanění.
Vedoucí práce: Jana Stavjaňová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses