Zdanění tabákových výrobků v ČR a jeho vliv na poptávku - Miltáková, Lenka (2018)
Diplomová práce se zabývá stanovením odhadu cenové elasticity poptávky po cigaretách v České republice v letech 2006 – 2016. První část této práce se věnuje popisu spotřebních daní a poté následuje podrobnější charakteristika principu zdanění tabákových výrobků v ČR. Další kapitola pojednává o faktorech, jež mají vliv na poptávku po cigaretách. Obsahem této části je také teoretický popis včetně grafického znázornění cenové elasticity poptávky po cigaretách. Poslední kapitola se již zaměřuje na samotný odhad cenových elasticit. Ten je možné provést na základě dat vycházejících z odběrů tabákových nálepek. Prostřednictvím výpočtů pak bylo možné určit závislost ceny a zdanění na množství užitých cigaret, a to pomocí korelačního koeficientu. V rámci této práce je také provedena podrobnější analýza trhu s cigaretami s ohledem na levnější a dražší segment tohoto produktu.