Zdanění tabákových výrobků v ČR a jeho vliv na poptávku - Miltáková, Lenka; Stavjaňová, Jana; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá stanovením odhadu cenové elasticity poptávky po cigaretách v České republice v letech 2006 – 2016. První část této práce se věnuje popisu spotřebních daní a poté následuje podrobnější charakteristika principu zdanění tabákových výrobků v ČR. Další kapitola pojednává o faktorech, jež mají vliv na poptávku po cigaretách. Obsahem této části je také teoretický popis včetně grafického znázornění cenové elasticity poptávky po cigaretách. Poslední kapitola se již zaměřuje na samotný odhad cenových elasticit. Ten je možné provést na základě dat vycházejících z odběrů tabákových nálepek. Prostřednictvím výpočtů pak bylo možné určit závislost ceny a zdanění na množství užitých cigaret, a to pomocí korelačního koeficientu. V rámci této práce je také provedena podrobnější analýza trhu s cigaretami s ohledem na levnější a dražší segment tohoto produktu.
Vedoucí práce: Jana Stavjaňová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses