Účetní a daňové aspekty nemovitých věcí - Weiserová, Nikola (2018)
Diplomová práce podává přehled o problematice nemovitých věcí, a to z hlediska účetnictví a daňových zákonů. Jejím cílem je poukázat na skutečnost, že v praxi společnosti téměř nevyužívají možnost tvorby rezervy na opravy hmotného majetku, metodu komponentního odpisování a pořízení nemovitého majetku na finanční leasing. Teoretická část vymezuje nemovité věci z pohledu českých právních předpisů, následně vysvětluje významné aspekty spojené s jejich pořízením, užíváním a vyřazením. Těmito aspekty jsou zejména koupě, finanční leasing, nájem, dotace, odpisy, opravy, technické zhodnocení a prodej. V závěru kapitol jsou aspekty znázorněny prostřednictvím ilustrativních příkladů. Praktická část analyzuje vybrané aspekty v účetních závěrkách vzorku 100 společností, a na základě zjištěných skutečností testuje stanovené hypotézy.