Účetní a daňové aspekty nemovitých věcí - Weiserová, Nikola; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce podává přehled o problematice nemovitých věcí, a to z hlediska účetnictví a daňových zákonů. Jejím cílem je poukázat na skutečnost, že v praxi společnosti téměř nevyužívají možnost tvorby rezervy na opravy hmotného majetku, metodu komponentního odpisování a pořízení nemovitého majetku na finanční leasing. Teoretická část vymezuje nemovité věci z pohledu českých právních předpisů, následně vysvětluje významné aspekty spojené s jejich pořízením, užíváním a vyřazením. Těmito aspekty jsou zejména koupě, finanční leasing, nájem, dotace, odpisy, opravy, technické zhodnocení a prodej. V závěru kapitol jsou aspekty znázorněny prostřednictvím ilustrativních příkladů. Praktická část analyzuje vybrané aspekty v účetních závěrkách vzorku 100 společností, a na základě zjištěných skutečností testuje stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses