Analýza intervenční politiky ČNB a jejích dopadů do vývoje české ekonomiky za období 2013 - 2017 - Abu Dayeh, Christián; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Kvalifikační práce se zabývá použitím měnového kurzu ČNB jako nekonvenčního nástroje měnové politiky v situaci, kdy měnověpolitické úrokové sazby dosáhly tzv. technické nuly. V teoretické rovině se věnuje i dalším nekonvenčním nástrojům měnové politiky, které za dané situace připadaly v úvahu. Hlavním záměrem práce je však analyzovat okolnosti a důvody přijetí kurzového závazku ČNB, jeho zamýšlené kanály působnosti, očekávané přínosy, způsob jeho komunikace a reakci veřejnosti na něj, samotný průběh devizových intervencí, možnosti exitu a ve skutečnosti realizovaný exit. Stěžejní část pak rovněž představuje i analýza dopadů oslabeného měnového kurzu do vývoje české ekonomiky, přičemž dochází ke komparaci stavu a vývoje vybraných makroekonomických ukazatelů před zahájením devizových intervencí se stavem a vývojem těchto po zahájení devizových intervencí. Vývoj příslušných ukazatelů v relevantních obdobích je pak podroben i mezinárodní komparaci, a to konkrétně s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky a průměrem EU. Práce rovněž obsahuje přehledné tabulkové shrnutí vývoje relevantních makroekonomických veličin.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses