Ústavní aspekty vzniku České republiky a Slovenské republiky jako samostatných států - Forštová, Tereza; Matula, Miloš; Rys, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této diplomové práce je popsat ústavní vývoj Československa a z něj vycházející jednotlivé ústavy obou republik jako již samostatných států. Téma je vybráno s přihlédnutím k faktu, že ústava je právním předpisem s nejvyšší silou každého demokratického státu, a proto ovlivňuje život všech občanů dané země. Je zde popsán ústavní federativní vývoj a jeho krize v letech 1989 – 1992, která vyústila v přijetí Ústavy ČR a Ústavy SR a ve vznik dvou nových samostatných států. Díky ústavní komparatistice je dokázáno, že ústavy obou republik mají konvergentní charakter i přes to, že vycházejí z rozdílných zdrojů. Ústava SR přece jen lépe uspokojuje potřeby občanů státu a je lépe koncipována.
Vedoucí práce: Miloš Matula
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses