Znovuzavedení progresivní sazby u daně z příjmu fyzických osob - Slezáková, Alžběta (2018)
Diplomová práce analyzuje návrh progresivních sazeb pro daň z příjmů fyzických osob, který představila v roce 2017 Česká strana sociálně demokratická ve svém volebním programu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Progresivní sazby mají zajistit vyšší progresivitu zdanění a také snížit daňovou povinnost většiny poplatníků. Pouze lidé s nadprůměrně vysokými příjmy by byli daní zatíženi více. Pomocí ukazatelů progresivitya příjmové nerovnosti jsou zkoumány různé dopady zavedení progresivních sazeb. Navrhované progresivní sazby snižují celkovou příjmovou nerovnost ve společnosti, ale znevýhodňují skupinu poplatníků s nejnižšími příjmy a způsobují vyšší příjmovou nerovnosti mezi poplatníky s nízkými a mediánovými příjmy. Příjem státního rozpočtu by vlivem zavedení těchto sazeb klesl o 1 miliardu korun, což je zhruba 1 % z celkového státního rozpočtu.