Zhodnocení podpory podnikání poskytnuté z Operačního programu Podnikání a inovace - Kolařík, Petr (2018)
Disertační práce je zaměřena na zhodnocení a analýzu podpory poskytnuté z Operačního programu podnikání a inovace v programovém období 2007 – 2013. V teoretické části jsou vydefinovány hlavní pojmy týkající se této tématiky, zdůvodnění poskytování této podpory a je přestavena problematika regionálních disparit a jejich měření. Praktická část je nejprve zaměřena na analýzu příjemců podpory, kdy jsou meziregionální rozdíly týkající se příjemců podpory hodnoceny prostřednictvím hierarchické shlukové analýzy. Dále pak je posuzováno jejich finanční zdraví prostřednictvím bankrotních modelů. Vliv podpory z OPPI na vybrané finanční ukazatele příjemců podpory je zhodnocen prostřednictvím analýzy panelových dat. Další část práce se zabývá regionálním rozložením této podpory za účelem zjištění, zda je operační program zaměřen na podporu regionů se soustředěnou podporou státu. Závěr disertační práce patří statistickému šetření založenému na dotazníku. Výsledky dotazníkového šetření zachycují názor a postoj příjemců podpory na dotační proces a zkušenosti s ním spojené. Odhaluje také odlišnosti v chování a přístupu jednotlivých kategorií podniku. Rovněž je zjišťována možná přítomnost efektu mrtvé váhy. Součástí této práce jsou doporučení pro řídící orgán s ohledem na současný operační program OPPIK.