Neonacismus a neofašismus v České republice na počátku 21. století (2010-2017) - Dlouhý, Miloš (2018)
Disertační práce mapuje živé neonacistické a neofašistické politické strany a formace v České republice na počátku 21. století (2010–2017), přičemž analyzuje jejich vztah k současnosti i k minulosti. Součástí rozboru je i konfrontace formální a neformální podoby jednotlivých politických subjektů. Analyzovány jsou též mobilizační metody oslovování široké veřejnosti a nábory nových členů. Závěrečná část práce komparuje a hodnotí obě pravicově antisystémové scény.Neofašistická a neonacistická scéna je podrobována rozboru za pomoci terénních badatelských metod, které byly uplatňovány během sedmiletého monitoringu v České republice. Celý výzkum má tedy interdisciplinární charakter a opírá se o hloubkové rozhovory s aktivisty, poznatky získané metodou zúčastněného pozorování, dotazníková šetření a o kvalitativní analýzy osobních dokumentů, jako jsou manifesty, programatika, propagandistický tisk a profily na sociálních sítích. Práce je logicky strukturovaná do čtyř hlavních celků. První a druhá hlava je na základě konceptuálního vymezení výčtem a rozborem vybraných politických stran a organizací. Třetí a čtvrtá část má analytický charakter, neboť popisuje a vysvětluje mobilizační strategie a taktiky.