Rizika v kamionové dopravě - Šelmátová, Gabriela (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na rizika kamionové dopravy, která mohou během přeprav zboží nastat. Teoretická práce popisuje obecnou charakteristiku mezinárodní kamionové dopravy se zacílením na české dopravce, sdružení, která podporují české dopravce a úpravu podnikání v České republice. V neposlední řadě se zaměřuje na mezinárodní úmluvy a dohody. Praktická část se již zabývá samotnými riziky kamionové dopravy a způsoby, které čeští dopravci využívají k prevenci a eliminaci rizik. Práce se zabývá riziky jako je poškození a ztráta zásilky, a především současnými riziky, kterými jsou fantomoví dopravci, uprchlická krize v Evropě, restriktivní opatření států, nedostatek parkovacích ploch a problémy dopravců kvůli nedostatku řidičů. V poslední kapitole je popsána úloha pojištění a limitů dopravce v souvislosti se zmíněnými riziky. Cílem práce je identifikovat rizika a najít možná řešení na jejich částečnou nebo úplnou eliminaci.