RARORAC a profitabilita produktů v bankovnictví - Monyoková, Dominika; Teplý, Petr, 1977-; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se věnuje problematice profitability v bankovnictví, s důrazem na úvěrové produkty. Je aplikována na segment korporátního bankovnictví, který se vyznačuje vysokými výnosy, individualizovanými produkty, a pro který je propočet ziskovosti nejvíce relevantní. V teoretické části jsou shrnuté základní charakteristiky korporátního segmentu, jeho produkty a jsou popsány hlavní složky ukazatelů, na základě kterých je profitabilita měřena. Jako nejvhodnější je vybrán rizikově očištěny ukazatel RARORAC. V praktické části je proveden propočet profitability provozního úvěru a citlivost změny ukazatele RARORAC na změnu vybraných parametrů. Kalkulace dokazuje, že při stanovených hodnotách je minimální úroková marže, která ještě pokryje náklady a ziskovost požadovanou investory, 0,72 %. Paradoxem se ukázalo, že s rostoucí maturitou, se v případě záporné marže a rostoucího ekonomického kapitálu může hodnota RARORAC zlepšovat. Výsledná zjištění tak dokazují, že kalkulace ziskovosti je pro banku velice důležitá, zvlášť v dnešní době vysoké konkurence a nízkých úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses