Ekonomické vzdělávání na gymnáziích - Belán, David (2018)
Diplomová práce se zabývá ekonomickým vzděláváním na gymnáziích. Hlavním cílem této práce je zjistit, v jaké míře je základní ekonomická problematika obsažena v rámcových vzdělávacích programech a jak toto učivo gymnázia integrují do svých školních vzdělávacích programů. Práce zjišťuje, zda jsou gymnázia spokojena s integrací ekonomického vzdělávání na škole a jaký vliv mají učitelé a žáci na tvorbu učebních plánů. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na podstatu ekonomické gramotnosti, na poslední výsledky měření finanční gramotnosti, na obsah rámcově vzdělávacího programu gymnázia a na vydané metodické materiály zaměřené na rozvoj finanční gramotnosti. Empirická část obsahuje dva kvantitativní výzkumy. První zkoumá pomocí elektronického dotazníkového šetření, jak gymnázia integrují ekonomické vzdělávání do učebních plánů a zda jsou s tímto stavem spokojena. Druhý zjišťuje stav ekonomické gramotnosti žáků dvou gymnázií, kdy jedno má zařazeno v učebního plánu povinný ekonomický předmět a druhé tento povinný předmět nemá. V těchto dvou gymnáziích byla dále provedena analýza jejich školních vzdělávacích programů, způsobu implementace ekonomického vzdělávání z RVP do ŠVP. Během zpracovávání diplomové práce byly stanoveny tři hypotézy. V závěru jsou hypotézy na základě získaných výsledků v empirické části vyhodnoceny a uvedena doporučení.