Šedá ekonomika a měření její velikosti - Tůma, Dominik (2018)
Tato práce se zaměřuje na problematiku šedé ekonomiky a zabývá se převážně shrnutím a porovnáním tvrzení z předchozí literatury. Velký důraz je kladen na porovnání různorodých definic tohoto pojmu a podrobnou deskripci jednotlivých příčin a důsledků, které se týkají neformálního sektoru ekonomiky. V textu jsou navržena možná řešení problematiky šedé ekonomiky, jejichž reálný přínos při aplikaci je ale přinejmenším nejistý. Dále jsou popsány různé metody odhadu velikosti šedé ekonomiky spolu s popisem výhod a nedostatků. V empirické části pak práce, na základě existujících odhadů velikosti šedé ekonomiky ve 156 zemích světa mezi léty 1972-2012, potvrzuje předpoklad větší velikosti neformálního sektoru v chudých a rozvojových zemích a ukazuje celosvětový klesající trend tohoto jevu.