Srovnání měst Praha, Brno a Ostrava z hlediska rozvoje znalostní ekonomiky - Špitálníková, Kateřina (2018)
Diplomová práce se zabývá znalostní ekonomikou v České republice. Cílem této práce je porovnat úroveň znalostní ekonomiky ve městech Praha, Brno a Ostrava. Pro porovnání těchto měst je sestaven „ranking“ na základě vlastního indexu. Tvorba indexu se opírá o první, teoretickou, část diplomové práce. V této části je nejdříve popsán pojem znalostní ekonomika, pohled na znalostní ekonomiku v čase a její pilíře. Dále se zaměřuje na existující metodiky, které měří znalostní ekonomiku na národní a nadnárodní úrovni. Kromě sestavení celkového pořadí práce také řeší hodnocení měst v jednotlivých kategoriích ukazatelů. Druhá část se zabývá a vyvrací hypotézu, že úroveň znalostní ekonomiky je přibližně stejná ve sledovaných městech. První místo v celkovém pořadí, a tedy nejlepší úroveň znalostní ekonomiky, obsadila Praha. Brno se umístilo na druhém místě a Ostrava je třetí.