Analýza hospodaření rezortu dopravy - Chmelová, Pavla (2018)
Disertační práce se zabývá analýzou institucionálního zajištění, systému řízení a financování rezortu dopravy v České republice od roku 1993 do současnosti. V případě institucionálního rámce je pro definování výchozích podmínek a zasazení tématu do kontextu transformačního procesu časová řada rozšířena k roku 1969. Vlivem nutného zohlednění členství ČR v EU a realizace evropské dopravní a kohezní politiky také implicitně zkoumaná problematika přesahuje národní rozměr. Práce představuje zevrubnou analýzu významného národohospodářského sektoru dopravy, a to za využití makroekonomického pohledu, fundovaného vhledu do konkrétních dopravních a ekonomických problematik, multidisciplinárního přístupu. Výzkum je primárně zaměřen na dvě stěžejní rozpočtové organizace ústředního sektoru vládních institucí, kapitolu 327 Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury. Hlavním závěrem práce je doporučení zásadní institucionální změny současného systému. Původní důvody pro zřízení státního mimorozpočtového fondu jsou dnes již překonané, za aktuálních podmínek lze proto za vhodnější řešení považovat zrušení SFDI a převedení jeho agendy na ústřední orgán státní správy. Popř. lze uvažovat systémovou změnu spočívající naopak v posílení SFDI, a to úpravou kompetencí a zajištěním stabilního a efektivního financování.