Finanční produkty v období nízkých úrokových sazeb - Benešová, Tina (2018)
Diplomová práce se zabývá finančními produkty pro drobné investory v období nízkých úrokových sazeb. Teoretická část se věnuje problematice úrokových měr a jejich historickému vývoji, finančním produktům a investičnímu rozhodování. V praktické části je sledován vliv nízkých úrokových sazeb na nabídku spořicích a investičních produktů v časovém horizontu 5 let. Sledované období je charakteristické minimálními úrokovými sazbami na spořicích produktech, které zdaleka nedokážou zabránit znehodnocení peněz. Pro překonání míry inflace musí investoři podstoupit vyšší riziko a investovat např. prostřednictvím smíšených a akciových fondů. Atraktivní příležitostí jsou investice do nemovitostí realizované prostřednictvím levných hypotečních úvěrů a další alternativní investice. V závěru je predikováno, jak se nynější zvyšování základních úrokových sazeb může promítnout do nabídky bankovních produktů a výkonnosti podílových fondů.