Konstrukce investiční strategie instituce kolektivního investování - Ibl, Robin; Brada, Jaroslav, 1964-; Kováč, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Práce se zabývá vysvětlením a praktickou aplikací multifaktorové investiční strategie, s cílem vytvořit investiční portfolio s expozicí vůči faktorům. V první části práce je pojem zasazen do širší souvislosti, jsou zmíněna teoretická východiska, především poté teorie efektivních trhů, moderní teorie portfolia a model oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Klíčový přínos práce tvoří vlastní analýza, jejímž cílem je vytvoření investičního portfolia se zvýšenou expozicí vůči faktorům, za použití burzovně obchodovaných fondů (ETF). Za tímto účelem jsou v rámci analýzy použity dvě metodologie. První představuje aplikaci multifaktorové analýzy na skupinu vybraných burzovně obchodovaných fondů s cílem určit jejich senzitivity vůči faktorům a následně očekávané výnosy. Tento výstup je poté využit v druhém kroku analýzy, kdy za použití Markowitzova selektivního modelu pro identifikaci efektivních portfolií jsou výše uvedené burzovně obchodované fondy využity ke konstrukci portfolia nacházejícího se na efektivní hranici. Práce odpovídá na otázku, zda na trhu dostupné instrumenty ETF vykazují expozici vůči faktorům a jsou tudíž vhodnými kandidáty k jejich zachycení. Současně představuje postup k samotné konstrukci investičního portfolia s expozicí vůči faktorům.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses