Strojové účenie ako služba - predikovanie výsledkov verejných obstarávaní - Kúdela, Jakub (2018)
Diplomová práca sa zameriava na oblasť „Strojové učenie ako služba“ označovanou tiež ako MLaaS. Ide o skĺbenie cloudových technológií s oborom strojového učenia. Práca postupne predstavuje obe tieto oblasti a neskôr sa zameriava na ich kombináciu. Predstavené sú možnosti SaaS riešení zameraných na strojové učenie, platformy, či špecializované API. Vytvorenou kategorizáciou dosiahne čitateľ predstavu o možnostiach využitia strojového učenia v cloude s výhodami ako škálovateľnosť, či flexibilita. Prieskumom trhu bolo zistené, že ide o mladý a rýchlo rastúci trh. Dve odlišné riešenia od cloudových poskytovateľov boli následne vybrané pre použitie v tejto práci. Cieľom bolo riešenie reálneho problému s čo najväčším možným využitím. Stav verejných zákaziek na území SR je podľa EÚ kritický a jeden z najhorších spomedzi členských štátov. Vykonané bolo preto spracovania dát, ktoré sú použiteľné pre vytvorenie prediktívneho modelu neefektívnych zákaziek z pohľadu ceny a konkurencie. Výsledné modely dokážu úspešnejšie včas identifikovať takéto zákazky po ich vyhlásení oproti náhodnému výberu. Moderné cloudové riešenia, ktoré boli využité dovoľujú jednoduché nasadenie modelu do produkcie pre širokú verejnosť. Riešenie má preto potenciál zlepšiť obraz verejných obstarávaní na území.