Problematika plánování a řízení kvality v kontextu národního zdravotního systému - Jankůj, Miroslav (2018)
Tato práce se zaměřuje na první dva kroky, které jsou základem pro to, aby mohl být postaven robustní výpočetní model. ¨ZJIŠTĚNÍ: V práci je prezentován konceptuální model národního zdravotního systému, řízený primárně kvalitativními změnami. Model zahrnuje všechny klíčové hráče, kteří působí v rámci zdravotního systému, a zohledňuje jejich skupinové preference. V takto postaveném modelu vedou změny kvalitativních parametrů k dlouhodobě udržitelnému zdravotnímu systému, který má pozitivní vliv na kvalitu života všech zúčastněných stran. ORIGINALITA/HODNOTA: Navržený konceptuální model definuje/zavádí a integruje užitkové funkce všech cílových skupin národního zdravotního systému. Pracuje přitom především s výsledky rozsáhlých rešerší, expertními znalostmi a příklady dobré praxe z oblasti tvorby zdravotních politik. Jde o první krok při tvorbě inovativního přístupu k podpoře rozhodování, který srozumitelným způsobem zohledňuje vazby vnitřních stavů systému a umožňuje interaktivní predikci jejich časového vývoje.