Základní nepodmíněný příjem v ekonomické teorii - Špeciánová, Jitka; Pavlík, Ján, 1956-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Disertační práce zkoumá vybrané ekonomické aspekty základního nepodmíněného příjmu. Vychází z prací nejznámějších proponentů základního příjmu a polemizuje s tvrzeními o jeho pozitivech v několika oblastech: v oblasti nabídky práce, v komparaci s podmíněnými sociálními dávkami, ve finanční náročnosti systému a v možnostech jeho financování. V individuální spotřebitelské volbě jsou teoreticky ukázány dopady základního příjmu na nabídku práce. Přes tvrzení obhájců může mít základní příjem v určitých podmínkách demotivační účinky. Komparace s podmíněnými sociálními dávkami dokládá, že některé jiné programy mohou více motivovat k práci než nepodmíněný příjem. V otázce elasticity nabídky práce vzhledem k nepracovnímu důchodu je identifikováno pět zdrojů dat (například výsledky pilotních projektů s negativní daní), které ukazují, že při výplatě nepodmíněného příjmu dochází k poklesu nabídky práce. Jelikož návrhy na financování ze strany proponentů příjmu obsahují požadavek na zvyšování zdanění a absentuje v nich analýza dopadů daňových změn, práce tuto analýzu předkládá na teoretické úrovni. Zkoumány jsou daně důchodové, majetkové, daně ze spotřeby, environmentální daně, daň z finančních transakcí a daň z přenosu informací. Za možný zdroj financování příjmu je navrženo progresivní zdanění spotřeby. Výpočet finanční náročnosti návrhů nepodmíněného příjmu pro Českou republiku ukazuje, že náklady by výrazně převýšily dnešní sociální výdaje státu. Při zachování současné výše starobních důchodů by bylo možné ceteris paribus vyplácet univerzální příjem ve výši 2 000 Kč dospělým a 1 000 Kč dětem.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická teorie [obor disert. práce]; disertace; dissertations