Alternativní pohled na měnový systém EU : zkoumání pomocí dynamických SFC modelů - Jedlinský, Jakub (2018)
Disertační práce zkoumá a hodnotí měnový systém, zejména otázku provázanosti emise peněz a zadlužení. Cílem práce je využít simulační SFC model k otestování následujících alternativních monetárních a fiskálních návrhů, které jsou vnímané jako možná řešení dluhové krize v EU: úsporná opatření, vyšší zdanění finančního sektoru, měnové nastavení inspirované systémem kryptoměny Bitcoin,libertariánská představa fixní měnové zásoby a absence státu a tzv. Vollgeld. Zkoumané hypotézy se soustředí na to, nakolik je systém vybudovaný dle daného návrhu v porovnání se simulací současného měnového systému udržitelný, kolik produkuje fixního kapitálu, jakou zabezpečuje životní úroveň a jak přispívá ke snižování ekonomických rozdílů mezi skupinami obyvatel.Metodou práce je komparativní systémová analýza za pomoci zkoumání jednotlivých modelových systémů pomocí vytvořených simulačních SFC modelů. Rovnice těchto modelů vycházejí ze striktních pravidel podvojného účetnictví podléhajících metodice Eurostatu a z mixu teoretických přístupů s důrazem na post-keynesiánskou a neoklasickou ekonomickou teorii. Simulace probíhá v za tímto účelem vytvořeném programu Minsky. Hypotéza vztahující se k ekonomickým rozdílům mezi skupinami agentů je ověřována metodou analýzy rozptylů.Autorovým přínosem je vytvoření nástrojů aplikujících relativně novou metodu SFC modelování ke zkoumání komplexněji a detailněji pojaté ekonomiky, navíc za využití různorodých teoretických základů. Tradičně post-keynesiánský základ modelů je tak např. doplněn o neoklasické optimalizační funkce. Dalším přínosem je navržené matematické řešení překonávající dosavadní problém nemožnosti zahrnutí minulých výsledků do modelování rozhodování v současnosti v dynamickém modelu operujícím ve spojitém čase. To